2 Ekim 2016 Pazar

Malezya'nın Utangaç Pop Starı Yuna

Malezya'nın dünyaca ünlü olma yolunda hızla ilerleyen sanatçısı Yunalis Mat Zara'ai yani Yuna...

Kültürüne ve inancına özgü gelenekselliğinden vazgeçmeden, güzel sesi ve enstrumanları ile sahneyi dolduran Yuna, henüz 29 yaşında. 14 yaşından beri İngilizce ve Malayca şarkı sözü yazıyor. 20 yaşında hukuk öğrencisiyken sahne ile tanışıyor ve aynı yıl MySpace'te paylaştığı bir video ile ünleniyor. İlk albümünü, 2008'de yapıyor. 2011'de ise New York merkezli bir firma ile anlaşıyor ve onu tüm dünya ile tanıştıracak bir albüm daha çıkarıyor.


2011 yılından sonra, tarzı ve tınıları Batı müziğine kaymış olsa da sesinde ve melodilerinde Doğu'nun içtenliği, hassasiyeti ve mistisizm hala hissedilebiliyor. Popüler kültürün gerekliliklerini tamamen reddedemese de, yine de başörtüsünden, farklı giyiminden ve geleneksel duruşundan taviz vermiyor. Gelenekselliğine ve başörtüsüne verilen tepkilere ise kadın şarkıcıların cinsellikle özdeşleştirilmesi gerektiğini söyleyerek karşılık veriyor. Bir kadın olarak, en sevdiği işi kendinden taviz vermeden yaptığını ve başarılı olduğunu söylüyor röportajlarında gözlerinin içi gülerek. Yuna'nın cesur ve sağlam duruşu, Hollywood'un tüm dünyaya empoze ettiği klişeleri az da olsa sarsıyor. 


Yuna şu an Los Angeles'ta yaşıyor yabancı ve İslam karşıtı davranışlara üzülse ve Trump ve benzerlerinin nefret söylemleri direncini biraz kırsa da, yeni evinde çok mutlu ve güzel işlere imza atmaya devam ediyor.

Yuna, dünyaca ünlü modacı Jimmy Choo ile birlikte Malezya'nın turizm elçisi... Malezya Turizm Bakanlığı'nın 2015 yılında yayınladığı Malezya tanıtım filmine muhteşem sesi ile eşlik ediyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder